Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami
Margarynę rozpuszczamy, do gorącej dodajemy miód, mieszamy i lekko studzimy. Sypkie składniki wsypujemy do miski, dodajemy margarynę z miodem, dokładnie mieszamy. Na blachę (o wymiarach 34x34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę owsianą. Przyciskamy bardzo dokładnie dłonią i wyrównujemy spodem łyżki (delikatnie uciskając). Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i pieczemy 13 - 15 minut (z termoobiegiem) – u mnie wystarczyło 14 minut. Upieczone pozostawiamy w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) do przestygnięcia a następnie kroimy (najlepiej kroi się radełkiem do pizzy, gdyż masa po upieczeniu jest twarda jak sezamki) na dowolne kawałki (u mnie batoniki jak na zdjęciu).
Połowę batoników (przed pokrojeniem na kawałki, ale po przestygnięciu) posmarowałam roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (zużyłam jej 100 g) a następnie pokroiłam je na kawałki i pozostawiłam do zastygnięcia czekolady.