Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżotto na bogato

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż paraboliczny 4 saszetka
pierś z kurczaka pieczona 1 szt
cebula 2 szt
czosnek 3 ząbek
cukinia 2/3 szt
kukurydza w puszce 1 puszka
papryka czerwona 1
przyprawy
seler naciowy 2 łyżki
tłuszcz z pieczonego kurczaka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
czubrica czerwona
olej
bulion drobiowy

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżotto na bogato

Warzywa obrać, umyć i pokroić. Paprykę, cukinię i cebulę w kostkę a czosnek przecisnąć przez praskę. Kukurydzę, marchew i groszek odcedzić z zalewy. W dużym garnku rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić cebulę. Smażyć do zeszklenia się cebuli a potem wsypać ryż i także go zeszklić. Dodać czosnek i tłuszcz z pieczenia kurczaka i smażyć dosłownie chwilkę a następnie podlać bulionem i dusić do wchłonięcia się bulionu w ryż. Podlewać tak bulionem co jakiś czas a potem dodać paprykę i pokrojoną w dużą kostkę pierś z kurczaka a także cukinię i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy i gdy ryż będzie prawie miękki dodać odsączoną kukurydzę, groszek i marchewkę oraz seler i zamieszać i jeszcze chwilę dusić. W razie konieczności jeszcze doprawić i ewentualnie podlać bulionem gdyby potrawa okazała się za sucha. Gotowe danie powinno mieć wilgotną konsystencję i należy spożywać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 02.03.2014 17:54
Smaczne danie ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak