Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z marchewką duszone w winie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 500 g
marchewka 2
cebula 1
czosnek 3 ząbki
wino czerwone wytrawne pół szkl
cukier brązowy 2 łyżeczki
majeranek
bazylia
sól
pieprz
wywar drobiowo-wołowy 400 ml
tłuszcz do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z marchewką duszone w winie

Żeberka umyć osuszyć, podzielić na porcje. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć na złoty kolor żeberka z obu stron. Marchewkę obrać i pokroić na kawałki ok 3 cm, cebulę pokroić na plastry.
Przysmażone żeberka przwłożyć do garnka, dodać marchewkę, cebulę, posiekany czosnek i przyprawy. Podlać winem i rosołem. Dusićpod przykryciem ok godzinę. Nastepnie odkryć, dodać cukier i odparować sos.

Podawać z ziemniakami i sałatką lub konserwowym ogórkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_sl 02.03.2014 13:44
Bardzo lubię żeberka w winie - fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak