Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z łopatki wieprzowej

5.0
(75)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 1/2 kg
marchew 1 szt
seler naciowy 3 łodygi
cebula 1 szt
czosnek ząbki 2 szt
bulion 2 szklanki
olej do smażenia 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z łopatki wieprzowej

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ja dodatkowo oczyszczam ją z całego tłuszczu). Mięso przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy łyżkę oleju i mieszamy. Odkładamy na godzinę do lodówki. Warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, seler oraz cebulę kroimy w półksiężyce, czosnek siekamy. Na gorącej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso i mocno obsmażamy. Teraz dodajemy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Po minucie dodajemy seler i chwilkę smażymy. Na patelnię wlewamy bulion, przykrywamy i dusimy aż do miękkości. Sos ewentualnie przyprawiamy wg gustu i/lub zagęszczamy śmietaną. Gulasz podajemy z kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 06.04.2015 21:27
smaczny gulasz
Jagódka77 19.10.2014 13:20
na pewno pyszny, wygląda świetnie
EmciaPichci 14.04.2014 09:07
pyszny :) chętnie zjadłabym go jako gulasz w chlebie :)
Kejti 09.03.2014 21:32
Dobre mięsko :-)
DorotaZ 01.03.2014 21:48
Lubię gulasz:) Twój jest rewelacyjny:)
Noruas 01.03.2014 13:50
prawdziwe pyszności, uwielbiam gulasze, a tam mało ma ich na obiad.
Lidzia 01.03.2014 13:37
Lubię gulasz z kaszą.
01.03.2014 13:36
Smaczne, lubię gulasze.
adelajda 01.03.2014 13:05
dobry klasyk :)
drmaciej 01.03.2014 12:38
smaczny i prosty obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak