Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z groszkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kość 1
woda 3 l
kapusta młoda 500 g
zielony groszek 1 szk
ziemniaki 500 g
marchew 4
pietruszka 1
seler korzeniowy 1 kawałek
śmietana 18 proc 250 ml
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z groszkiem

1 kość z karkówki ( 350 g )
1 warkocz ze schabu ( 350 g )
3 l wody
500 g kapusty młodej
1 szk zielonego groszku
500 g ziemniaków
4 młode marchewki
1 korzeń pietruszki
mały kawałek selera
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 ml słodkiej 18% śmietanki
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
kucharek w płynie do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa ( marchew, seler, pietruszkę, i ziemniaki ) obrać, umyć i pokroić w kostkę, każdy rodzaj osobno. Groszek wydrążyć z łupinek a kapustę pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, włożyć umytą kość i warkocz i gotować prawie do miękkości, zdejmując burzyny. Potem dodać seler i pietruszkę i gotować około 5 minut. Następnie dodać marchew i ziemniaki oraz groszek i kapustę a także przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Na koniec wsypać posiekany koperek i natkę. Śmietanę wlać do naczynia i dolewając zupę zahartować ją a następnie wlać do garnka z zupą. Wymieszać i w razie konieczności jeszcze doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 27.02.2014 17:38
apetyczna zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak