Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pizza domowa na grubym cieście

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60 dag
woda 1,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
pieczarki 5 dag
groszek konserwowy 1/3 puszki
kukurydza w puszce 1/3 puszki
cebula biała 1/2 szt
szynka 5 plastrów
drożdże 15 gram
ser gouda 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: pizza domowa na grubym cieście

Ciasto:
Rozpuścić drożdże w letniej wodzie i dodać cukier. Odstawic na 5 min. Dodać sól i mąkę. Wyrobić jednolitą masę (jeżeli jest zbyt twarda, dodać wody). Ciasto pozostawić na jedną godzinę przykryte wilgotną ścierką w temperaturze pokojowej.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować i ułożyć na blasze. Pozostawić na 5 minut. Nasmarować ciasto koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy. Nakładać warzywa (cebulę pokroić w krązki a pieczarki i szynkę w plastry). Z wierzchu posypać startym żółtym serem.
Wsatwić do rozgrzanego piekarnika(ok 200st) i piec przez 30 minut. Po wyjęciu pizzy z piekarnika posypać oregano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 07.09.2010 07:58
dobre
monisia1977 02.09.2010 17:36
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak