Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z pieczarek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 60 dag
mleko 0,5 litra
mąka 2 łyżki
jajko 4 sztuki
masło 15 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawa do zup 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
ser żółty 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z pieczarek

Pieczarki czyscimy , myjemy i drobnutko kroimy.Na masle dusimy pieczarki oproszone pieprzem i sola.Do osobnego garnka dajemy 3 lyzki masla , make i zalewamy mlekiem, ciagle mieszajactak dlugo ,az masa bedzie odstawac od garnka. Studzimy mase i dodajemy 4 żóltka ,zolty ser i uduszone pieczarki, dokladnie mieszamy.Ubijamy bialka ze szczypta soli na sztywna piane , dodajemy do zimnej masy ,dodajemy 2-3 lyzki magi , delikatnie mieszamy . Wykladamy do waskiej formy wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka . Pieczemy ok 20 minut, w temperaturze 200 stopni.Podajemy z sosem grzybowym lub polany maslem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak