Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PLEŚNIAK

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
jajko 4
margaryna ok 1 kostka
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia łyżka 2
cukier waniiowy 1 opakowanie
dżem owocowy wg uznania
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: PLEŚNIAK

Oddzielić żółtka od białek, białka będą nam potrzebne do ubicia piany pod ko9niec.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę posiekaną i resztę składników. Zagnieść. Podzielić ciasto na 3 części.
Jedną dać na blachę a na nią dżem, następnie część drugą zagnieść z kakaem i potzrzeć na grubej tarce. Potem wlać pianę ubita z białek i 1 szklanką cukru.
Na koniec ostatnią trzecią część zetrzeć na grubej tarce.
Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku ok. 180 st.
Na koniec posypać cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 22.05.2011 09:28
super
Barbara55 19.05.2011 17:00
lubię to ciasto
kielcok1 01.05.2011 18:27
nazwa nie zachęca ale w smaku ciasto wyborne
eli82 20.10.2010 19:46
bardzo lubię pleśniaka
pauluna
pauluna 30.08.2010 16:00
pysznie wyglada
RenataZ-et 26.08.2010 11:28
Jadłam to ciasto, ale nie wiedziałam że tak sie nazywa :)
plocia 25.08.2010 09:49
kiedyś bardzo często je robiłam i chyba czas przypomnieć sobie jego smak :)
ana00 25.08.2010 08:54
uwielbiam pleśniaka :) pyyycha
Krzysztof42 04.07.2010 15:13
mimo nazwyjest naprawdę dobry
#DELETED#piotrek71618835028 28.06.2010 10:36
MNIAM :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak