Sposób przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry.

W garnku/rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry mięsa, na dość ostrym ogniu.

Obsmażone mięso wyjąć z rondla. Zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, posypać ją słodką papryką i smażyć chwilę cały czas mieszając. Włożyć z powrotem wszystkie kawałki mięsa i zalać gorącą wodą tak, aby pokrywała mięso. Wrzucić ząbki czosnku, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, lekko posolić i dodać przyprawę do wieprzowiny. Przykryć i dusić do miękkości mięsa.

Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i powstały sos zagęścić mąką ( polecam do tego celu mąkę krupczatkę ). Całość przetrzeć przez sitko ( nie jest to konieczne ale polecam ten zabieg, wtedy sos ma idealną, gładką konsystencję ). Doprawić do smaku. Do sosu włożyć z powrotem mięso.

Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Tradycyjny niedzielny obiad mojej rodziny :)

Smacznego :)

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !