Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

5.0
(492)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na łopatkę wieprzową w sosie, to jeden z tradycyjnych przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenia w mojej rodzinie. Mięso jest delikatne, sos aksamitny- idealna propozycja na rodzinny obiad!

Składniki:

łopatka bez kości około 500 gramów
cebula 1 sztuka
grzyby suszone 2-3 sztuki
czosnek 2-3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
mąka 1 łyżka
olej do smażenia
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Papryka słodka mielona Prymat 1-2 łyżeczki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka wieprzowa w pysznym sosie

  • Tradycyjny przepis
  • Delikatne mięso
  • Aksamitny sos

 

Tradycyjne przepisy, oprócz doskonałego smaku, przywołują wspomnienia. Ten przepis przenosi nas do salonu w domu babci, gdzie jeszcze czuć zapach duszonej łopatki w sosie, a na kuchence w garneczku obok gotuje się kasza. Sprawdźcie ten przepis na łopatkę wieprzową. 

1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. W garnku/rondlu rozgrzać olej i obsmażyć na nim plastry mięsa, na dość ostrym ogniu.

2. Obsmażone mięso wyjąć z rondla. Zmniejszyć ogień i wrzucić posiekaną cebulę, posypać ją słodką papryką i smażyć chwilę cały czas mieszając. Włożyć z powrotem wszystkie kawałki mięsa i zalać gorącą wodą tak, aby pokrywała mięso. Dodać ząbki czosnku, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, lekko posolić i dodać przyprawę do wieprzowiny. Przykryć i dusić do miękkości mięsa.

3. Gdy mięso jest już miękkie wyjąć je i powstały sos zagęścić mąką (polecam do tego celu mąkę krupczatkę). Całość przetrzeć przez sitko (nie jest to konieczne, ale polecam ten zabieg, wtedy sos ma idealną, gładką konsystencję). Doprawić do smaku. Do sosu włożyć ponownie mięso.

Podawać z ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Łopatka w sosie z tego przepisu, doskonale smakuje z zimniakami, kaszą gryczaną, ryżem, kluskami śląskimi czy kopytkami. Pasuje również do niej ogórek kiszony, surówka z kapusty czy kapusta kiszona  zasmażana.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Radek legnica 02.05.2023 10:10
Ciekawe jak kiedyś nasze babcie radziły sobie bez przyprawy prymat?
Doradca Smaku 15.05.2023 08:58
Dokładnie tak - komponowało się własne mieszanki z przypraw jednorodnych. Oczywiście wciąż można to robić, ale gotowe mieszanki oszczędzają nasz czas, a także są pomocne dla mniej doświadczonych lub początkujących kucharzy :)
Sarna 12.05.2023 13:11
Robiły swoje, wystarczy zmieszać ze sobą kminek, majeranek, czosnek, pieprz, sól, paprykę
iziona 21.02.2014 21:32
Wspaniałe mięsko
andrej 21.02.2014 12:03
na pewno jest pyszne
Milka100 20.02.2014 22:01
normalnie pychotka
mitek111 20.02.2014 19:14
wygląda bardzo smakowicie
stef 20.02.2014 18:47
Super jedzonko
Czarnula87 20.02.2014 18:25
prezentuje się smakowicie
Marlenka.S 20.02.2014 18:20
naprawdę pyszna i bardzo ładnie wygląda
Krzysztof15 20.02.2014 17:59
musi byc pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak