Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto lambada

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 2 szt
mąka 2/3 szkl
olej 3 łyżki
cukier 1/2 szkl
ocet 1/3 łyżki
proszek do pieczenia 1/3 łyżki
budyń
sok pomarańczowy 2,5 szkl
budyń waniliowy 2 op
cukier 4 łyżki
masa
śmietana 30% 1,5 szkl
cukier puder 1,5 łyżki
mleko 1/4 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
Polewa:
margaryna 1 łyżka
cukier 1,5 łyżki
kakao 1,5 łyżki
woda 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto lambada

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie wlewamy olej oraz dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 22cm). Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Krok 1 - Ciasto lambada foto
2
Budyń pomarańczowy: Z soku odlewamy ½ szklanki. Pozostały sok zagotowujemy. W ½ szklanki soku mieszamy proszek budyniowy oraz cukier. Wlewamy do gotującego się soku. Mieszamy i chwilę gotujemy. Masę lekko studzimy. Następnie wylewamy na upieczony biszkopt. Odstawiamy do przestudzenia i stężenia.
Krok 2 - Ciasto lambada foto
3
Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłym mleku, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy rozpuszczoną w mleku żelatynę. Miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do stężenia.
Krok 3 - Ciasto lambada foto
4
Polewa: W małym garnuszku gotujemy wszystkie składniki polewamy. Chwilę studzimy. Polewę przekładamy do szprycy. Na przygotowanym, schłodzonym cieście robimy kratkę z polewy.
Krok 4 - Ciasto lambada foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 10.03.2014 21:26
pieknie wyglada
ONY_za_kare 23.02.2014 12:54
super ciacho!
caralajna 22.02.2014 21:37
brzmi smacznie, dla mnie to nowość, nie znam tego ciasta
probofka 20.02.2014 18:09
wygląda przepysznie
halina17 20.02.2014 11:45
Smaczne ciasto.
tomek18 20.02.2014 11:33
świetne ciasto! bardzo lubię takie
Janina 20.02.2014 11:20
Świetne ciacho;)
Piotr-21 20.02.2014 11:13
daj kawałeczek
Milka100 20.02.2014 11:03
smaczny placek
Alex_M 20.02.2014 11:02
świetne ciacho! :)
agnieszka214 20.02.2014 10:26
apetyczny kąsek
Barbara/zuza22_85 20.02.2014 10:20
pyszne ciacho
usmiech 20.02.2014 10:08
ciekawy przepis
Aleksandra/Olcia 20.02.2014 10:04
zjadłabym kawałeczek
dwa pokoje z kuchnią 20.02.2014 09:55
dokładnie! bardzo smaczne!
idealme 20.02.2014 09:47
bardzo smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak