Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Malinowa rozkosz na zimno

4.0
(26)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa
maliny mrożone 500 gram
sok z cytryny 1 sztuka
śmietana kremówka 400 gram
cukier 1/2 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżki
biszkopty podłużne 100 gram
masa
maliny mrożone 200 gram
sok z cytryny 1/2 sztuki
cukier wanilinowy 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 czubata łyżeczka
DODATKOWO:
śmietana kremówka 100 gram
cukier puder 1 łyżeczka
maliny świeże 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Malinowa rozkosz na zimno

Masa jasnoróżowa:

Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok cytryny i cukier. Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito. Powinniśmy po przetarciu uzyskać 300 ml malinowego płynu. Postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Dla pewności można zmiksować wszystko końcówką do miksowania zup. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Śmietanę przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno. Następnie łyżka po łyżce dodawać ubitą śmietanę do zimnego płynu malinowego i delikatnie mieszać. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami w miarę możliwości szczelnie ( jeśli jest potrzeba przyciąć biszkopt). Na biszkopty delikatnie wylać masę i odłożyć całość do lodówki na około 4-5 godzin. Po tym czasie przygotować masę ciemno różową.

Masa ciemno różowa:

Żelatynę rozpuścić w wodzie tak aby nie było grudek. Do rondelka przełożyć maliny,dodać sok z cytryny i cukier z wanilią Wymieszać. Postawić na ogień i gotować aż cukier się rozpuści a maliny rozgotują się. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito.Ponownie postawić na ogień i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać żelatynę i dobrze ją wmieszać w malinowy płyn. Z lodówki wyjąć tortownicę i delikatnie po 1 łyżce wylewać malinowy mus na jasnoróżowa piankę. Odłożyć do lodówki na całą noc.

Dekoracja:

W miseczce wymieszać cukier z zagęstnikiem do śmietany. Do miski przelać śmietanę i ubijać. Wsypać suche składniki i ubić na sztywno. Przełożyć do szprycy i delikatnie do około zrobić małe rozetki ( na ciemno różowej masie). Umyte i osuszone maliny przekroić na pół i ułożyć na śmietanie. Odłożyć do lodówki na kwadrans. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 07.04.2017 17:07
pyszna kusząca prawdziwa rozkosz
ben-ka 09.08.2015 09:08
Przepis na czasie, malinki właśnie dojrzewają.
as28 15.12.2014 21:19
super ciacho
Bernadeta1 31.03.2014 13:42
pysznie wygląda ten malinowy deser
gibli 24.02.2014 16:49
poproszę troszeczkę)
slonko888 20.02.2014 11:51
pieknie wyglada
Kolorowa 19.02.2014 10:18
pyszny kolor ;)
monisia1977 19.02.2014 07:26
super ciacho
Mniam 18.02.2014 23:28
U mnie też niedawno było malinowo :) mmm...pysznie :)
Anna20 18.02.2014 22:40
bardzo smaczny torcik :)
Renataj 18.02.2014 22:29
Wygląda naprawdę smakowicie.
Jadwiga/Jaga85 18.02.2014 21:44
Pyszny torcik!!!
kaprysiek 18.02.2014 21:42
Jak tylko będą maliny, to biorę się za robienie tego ciasta.
probofka 18.02.2014 20:40
oooo tak prawdziwa rozkosz
Lis 18.02.2014 20:27
Bardzo smacznie się zapowiada:)
Agata3 18.02.2014 20:26
faktycznie rozkosz ! :)
Triss 18.02.2014 20:17
świetnie się prezentuje. ;)
monikaT83 18.02.2014 20:11
bardzo dziękuje:)bardzo mi miło:) cieszę się,że Wam się podoba:)
DorotaZ 18.02.2014 20:00
Pyszniutki:)
czekoladka_m 18.02.2014 19:58
Monisiu jak zwykle pyszności:)
gosia1988 18.02.2014 19:44
pyszności :)
kasienka23 18.02.2014 19:35
bardzo fajne ciasto, wspomnienie lat :)
ada.la 18.02.2014 19:14
smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak