Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło. Zagnieść ciasto dodając stopniowo wodę. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i zostawić w lodówce na min 1h. Papryki zgrillować ( można w piekarniku lub na patelni). Bób ugotować tak aby odchodziła skórka, obrać. Pieczarki pokroić w cienkie plastry, sparzyć tłuszczem. Cebulę pokroić w półkrążki, zeszklić. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć w formie. Nakłuć spód widelcem i włożyć do lodówki na około 5 minut. Piec w piekarniku 10 minut przykryte papierem kuchennym, następnie 5 minut bez przykrycia.
Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.Jajka zmiksować ze śmietaną i 2/3 sera. Wymieszać z tymiankiem. Dodać bób i paprykę. Doprawić solą i pieprzem i kucharkiem(można też dodać troszkę ostrej papryki). Wylać na podpieczony spód. Posypać cebulą. Na wierzch ułożyć pieczarki i resztę startego sera.
Piec aż wierzch się zarumieni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !