Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 10 łyżek + 25 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
skórka pomaraczowa 1/2 sztuki
mąka 30 dag
masło 8 łyżek
śmietana kwaśna 3 łyzki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
sól szczypta
mąka zmieniaczana 2 łyzki
dżem 2 łyżeczki
twaróg 1 wiaderko

Przepis i sposób przygotowania na: SERNIK

Do ciasta potrzebujemy: 2 jajka utrzyj z cukrem ( 2 łyżki), dodaj połowę mąki, sól, proszek do pieczenia i dalej ucieraj na gładką masę. Schłodzone masło posiekaj z pozostałą mąką, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj i wyrób ciasto. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia dna i boków blachy do pieczenia, pozostały kawałek włóż do lodówki.
Czas na masę : zmielony ser przełóż do naprawdę dużej miski. Białka ubij na pianę. Do sera wlej śmietanę i ucierając, dodajemy cukier, żółtka, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Gdy masa będzie gładka, wyłóż na wierzch pianę z skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Masę wyłóż na ciasto.
Z pozostałego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóż z nich na masie kratkę.
Piecz godzinę w temperaturze 190oC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 07.01.2013 00:15
dobry
Barbara55 18.05.2011 18:46
sernik jest najlepszy
rakow2
rakow2 29.01.2011 15:01
serniki uwielbiam
Krzysztof42 04.07.2010 15:11
serniki górą
cukiereczek 22.05.2010 17:38
Pyszne ciasto
IlonaAlbertos 25.04.2010 02:03
W przypadku masy serowej mieszam pianę z białek z serem na jednolita masę. Wychodzi super, sernik jest wtedy bardziej puszysty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak