Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z eskarolą

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sałata 2 główki eskarola
czosnek 2 ząbki
filet z dowolnej ryby 4 szt ANCHOIS
sól do smaku
mąka 300 g
woda letnia 160 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 15 g świeże
mleko 1 łyżka +oliwa do posmarowania
smalec 1 łyżka
kiełbasa 1 laska biała (opcjonalnie)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z eskarolą

Kroki postępowania

1
Eskarolę* dokładnie oczyścić, usunąć zwiędłe liście, dokładnie wypłukać;

* zamiast eskaroli można również użyć następujące sałaty: endywia,cykoria,radicchio lub jarmuż;
Krok 1 - Pizza z eskarolą foto
2
Sałatę obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku;
Krok 2 - Pizza z eskarolą foto
3
A następnie bardzo dobrze odcisnąć z wody;
Krok 3 - Pizza z eskarolą foto
4
Czosnek, kapary, fileciki anchois drobno posiekać ( fileciki i kapary najpierw opłukuję zimną wodą by pozbyć się nadmiaru soli);
Eskarolę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części;
Krok 4 - Pizza z eskarolą foto
5
Czosnek,filieciki,kapary i eskarolę podsmażyć na oliwie ok. 15 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku;
Pod koniec smażenia można również dodać kawałki białej kiełbasy (opcjonalnie);
Krok 5 - Pizza z eskarolą foto
6
Przygotować ciasto na pizzę: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, do wody dodać również sól i cukier, wtedy będą równomiernie rozprowadzone w cieście;
Krok 6 - Pizza z eskarolą foto
7
Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, dodać łyżkę smalcu;
Krok 7 - Pizza z eskarolą foto
8
a następnie przejść do ręcznego wyrabiania..
Krok 8 - Pizza z eskarolą foto
9
.. aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.15 min). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięca;
Krok 9 - Pizza z eskarolą foto
10
(wyrośnietę ciasto);
Krok 10 - Pizza z eskarolą foto
11
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką, podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej;
Krok 11 - Pizza z eskarolą foto
12
Obydwie części ciasta rozwałkować na cienki placek; Wiekszą cześć za pomocą wałka przenieść do formy posmarowanej oliwą;
Krok 12 - Pizza z eskarolą foto
13
Placki nie muszą być idealnie okrągłe, gdyż bedą zawijane boki;
Na pierwszy placek nanieść farsz, ja daję również podsmażone kawałki baiłej kiełbasy (opcjonalnie)..
Krok 13 - Pizza z eskarolą foto
14
i przykrywam wcześniej smażoną eskarolą;
Krok 14 - Pizza z eskarolą foto
15
Farsz przykryć mniejszym plackiem i idąc w tym samym kierunku zwijać brzegi do środka;Wierzch ponakłuwać widelcem,a na środku zrobić dziurkę -tkz.kominek;
Tak przygotowaną pizzę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut "do ruszenia";
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
Krok 15 - Pizza z eskarolą foto
16
Roztrzepać 1 łyżkę oliwy i mleka, przygotować pędzelek do smarowania wierzchu;
Krok 16 - Pizza z eskarolą foto
17
Tuż przed włożeniem pizzy do piekarnika posmarować wierzch roztrzepanym z oliwą mlekiem;
Krok 17 - Pizza z eskarolą foto
18
Piec 30-40 minut ( do równomiernego zarumienienia wierzchu i boków);
Krok 18 - Pizza z eskarolą foto
19
Smacznego!
Krok 19 - Pizza z eskarolą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.12.2014 20:04
wygląda bardzo ciekawie :)
Alex_M 20.02.2014 10:53
rewelacja :)
caralajna 18.02.2014 15:30
oryginalna pizza, wiem, że by mi smakowała
ONY_za_kare 17.02.2014 12:21
fantastyczny pomysł :)
Łucja 17.02.2014 09:51
Wygląda rewelacyjnie! zjadłabym!
anusq18
anusq18 16.02.2014 16:15
ciekawy i zapewne pyszny przepis :):)
wyattearp 16.02.2014 16:04
wygląda pysznie
Barbara13 16.02.2014 15:09
bardzo ciekawy pomysł :) zabieram przepis do siebie:)
gosia56 16.02.2014 09:37
super pomysł
adelajda 16.02.2014 07:52
wygląda rewelacyjnie i na pewno tak smakuje :)
Adamorek 15.02.2014 22:21
taka nadziewana - nietypowa
as28 15.02.2014 22:19
mniam mniam
patryska76 15.02.2014 22:09
Pyszna pizza ;-)
babajaga1969 15.02.2014 21:46
smaczna propozycja
agnieszka131919 15.02.2014 21:40
ciekawy przepis
ao_12 15.02.2014 21:06
fajny pomysł :)
Jadwiga/Jaga85 15.02.2014 21:02
bardzo fajny przepis!
Kolorowa 15.02.2014 21:02
ładnie wygląda
krystyna330 15.02.2014 20:49
pyszności mnaim:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak