Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makrela w sosie warzywnym

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makrela 4-5 sztuk
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
por biała część
cebula 1 sztuka
zielony groszek 3/4 szklanki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
olej 1/4 szklanki do sosu
ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 listki
sól
pieprz
mąka do panierki
jajko 2 sztuki do panierki
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Makrela w sosie warzywnym

Ryby myjemy, osączamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce.
W między czasie przygotowujemy sos.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebule kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Następnie dokładamy przygotowane warzywa. Składniki smażymy razem przez chwilę, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy. Kiedy jarzyny zmiękną dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawiamy, aby sos miał wyraźny, pikantny smak.

Ryby maczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron .
Gotowe przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.


Makrela to ryba na każdą kieszeń i przy odrobinie fantazji można zrobić z niego całkiem niezłą potrawę. Z warzywami smakuje pysznie i ciekawie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 05.12.2014 09:49
pyszna rybka
gusia1000 23.02.2014 19:50
dobra ryba.
teresa18 15.02.2014 17:39
mniam pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak