Sposób przygotowania

Kaczkę powoli rozmrozić, wyjąć ze środka podróbka. Odłożyć wątróbkę, bo pieczenie jej z kaczką powoduje zmętnienie sosu, serce i szyję można dołożyć do pieczenia.
Kaczkę opłukać z okolic kupra usunąć nadmiar tłuszczu. Z kupra dokładnie usunąć gruczoł.
Osuszoną kaczkę natrzeć od wewnątrz i na zewnątrz grubą solą i odstawić na 15 minut. Następnie. Posypać wnętrze majerankiem. Jabłek nie obierać tylko przekroić na pół i wyjąć środki. Jabłka zapakować do środka kaczki zaszyć kaczkę z wierzchu posypać delikatnie pieprzem i dokładnie obtoczyć w majeranku. Obok do brytfanny można dołożyć serduszko, szyjkę i jabłka, które nie zmieszczą się do środka.
Włożyć do zakrywanej brytfanny piec około 2 godz. W temp. 175-200 stopni. Po wyjęciu nakłuć i sprawdzić czy jest już krucha. Jeśli jest twardawa dopiec jeszcze z pół godziny.
Sos od kaczki jest tłusty. Należy go przelać do innego naczynia, schłodzić, zdjąć tłuszcz, a resztę można ponownie rozgrzać i zagęścić mąką, aby powstał sos. Można też podać kaczkę od razu polewając płynnym sosem

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !