Sposób przygotowania

Drożdże należy rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.

Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Ponownie zagnieść, rozwałkować wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.

Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do piekarnika , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.

Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru

Z podanych składników zrobić kruszonkę.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    Drugi szybki sposób na ciasto drożdżowe z owocami
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Uwielbiam takie ciasta.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    fajnie wygląda- super
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    i do ciacha duuuuuuuuużo kruszonki - pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Dawno nie robiłam, a zjadłoby się!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    z chęcią bym zjadła

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !