Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane z wątróbką

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłka 6 szt
wątróbka 20 dag
cebula biała 2 szt
sok z cytryny do smaku
szałwia 2 łyżeczki
masło 2 łyżki
olej 2 łyżki
mąka 2 łyżki
sok jabłkowy 200 ml
śmietana 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane z wątróbką

Z jabłek odciąć kapelusze.Miąższ wydrążyć,pokroić, skropić sokiem z cytryny.Połowę masła i oleju rozgrzać,podsmażyć połowę szałwii.zdjąć.Zeszklić posiekaną cebulę, dodać miąższ z jabłek i pozostałą szałwię pokrojoną w paski, poddusić.Wątróbkę umyć, pokrić w cienkie paski, oprószyć, mąką, przesmażyć na reszcie masła i oleju.Oprószyć solą, wlać sok jabłkowy , podgrzewać na dużym ogniu.aż połowę płynu wypraruje.Dodać śmietanę , odparować połowę płynu.Dodać jabłka i cebulę, wymiesszać przyprawić.Jabłka wypełnić farszem przybrać przysmażoną szałwią.Piec 30 min w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 03.01.2012 10:27
Interesujący przepis na wątróbkę :)
gusia1000 02.06.2011 13:24
dobre to jest ?
Mirka-Ludomila 30.03.2011 08:45
fajne
iwa643 03.08.2010 07:27
tez taka robie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak