Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane z boczkiem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 6 szt
wędzony boczek 12 dag
cebula biała 5 szt
szałwia kilka gałązek
sok z cytryny do smaku
masło 3 łyżki
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane z boczkiem

Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać,posiekać.Szałwię opłukać,osuszyć, listki pokroić w paski.Jabłka umyć, osuszyć.Odkroić kapelusze, miąższ wydrążyć usuwająć gniazda nasienne, jabłka skropić wewnątrz sokiem z cytryny.Boczek wysmażyć na suchej patelni.Dodać 1/2 łyżeczki nasła, wrzucić cebulę i połowę szałwi, smażyć mieszając, aż cebula się zrumieni.Przyprawić do smakuszczyptą pieprzu.Jabłka wypełnić farszem nakryć kapeluszami.Zaroodporną formę wysmarować masłem.Włożyć jabłka.Piec 25 min w temp 180 stopniach.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

janko 14.07.2012 18:49
rewelacja
gusia1000 01.06.2011 08:33
Niespotykane połączenie.
danusia19671 09.11.2010 14:19
Pyszne
Maryś1 21.09.2010 23:21
super
aleczka90 16.09.2010 17:13
właśnie spróbowałam i muszę przyznać, że jest pyszne
goofy9 21.08.2010 19:47
ciekawe połączenie
dasada1 10.08.2010 21:58
juz wiem co zrobic z jabłami
iwona332 03.08.2010 12:28
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak