Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

5.0
(267)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem feta to doskonale znane połączenie, które często wykorzystywane jest w kuchni. Tym razem, feta ze szpinakiem połączyły się w nadzieniu naleśnikowym tworząc pyszne danie obiadowe! 

Składniki:

Ciasto:

mąka 1 3/4 szklanka
mleko 250 mililitr
woda 250 mililitr
jajko 2 sztuka
sól 1 szczypta

Farsz:

szpinak mrożony 600 g
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ser feta 150 g
parmezan starty 3 łyżki
sól szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
masło 1 łyżeczka
olej 1/2 łyżki

Beszamel:

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 350 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
ser żółty gouda tarty 100 g
parmezan starty 3 łyżki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Do posypania

ser żółty gouda tarty 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym

Naleśniki ze szpinakiem to połączenie intensywnego smaku sera feta z delikatnym szpinakiem. Połączenie to znane jest w kuchni nie od dziś, a podobny farsz, jak ten w naleśnikach wykorzystywany jest do sakiewek z ciasta z francuskiego czy makaronów. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane są jeszcze smaczniejsze, gdy pod wpływem pieczenia ser feta nabiera wyrazistego, chrupiącego wykończenia. To danie idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację dla całej rodziny, dlatego warto mieć go zawsze pod ręką. Naleśniki ze szpinakiem to danie w duchu zero waste, ponieważ możemy przygotować je ze składników, które z pewnością macie w lodówce i zamrażarce. 

Jak przygotować naleśniki z fetą i szpinakiem?

1
Naleśniki: Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut. Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
Krok 1 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym foto
2
Farsz: Cebulę pokrojoną w drobną kostkę zarumienić na maśle z olejem. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć do rozmrożenia i odparowania wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszoną fetę, ser parmezan (lub grana padano) i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Farsz lekko przestudzić.
Krok 2 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym foto
3
Beszamel: W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i zrobić gładką zasmażkę. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki). Kiedy sos zacznie gęstnieć doprawić go solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodać starty ser gouda i parmezan. Wymieszać do rozpuszczenia sera.
Krok 3 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym foto
4
Na naleśniki nałożyć farsz ze szpinaku i zwinąć naleśniki. Nadziane naleśniki ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Naleśniki polać sosem i posypać tartym serem gouda.
Krok 4 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym foto
5
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 30-40 minut do zarumienienia wierzchu. Przed rozkrojeniem chwilę poczekać, aby sos się związał i łatwiej było wyjąć naleśniki z formy.
Krok 5 - Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane w sosie serowym foto

Naleśniki ze szpinakiem to danie, które zachwyci Was wyrazistym smakiem i lekką konsystencją. Co ważne, jest również bardzo proste w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się na szybki obiad. Pieczenie w piekarniku sprawi, że na wierzchu dania wytworzy się chrupiąca, serowa chmurka, idealnie ciągnąca się podczas jedzenia i nakładania dania.  Koniecznie wypróbujcie przepis na to danie i sprawdźcie inne naleśnikowe propozycje w serwisie Doradca Smaku. 

PRZEPISY NA NALEŚNIKI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia 29.01.2023 20:45
Ile sztuk wam wyszło?
IZABELA29 21.05.2017 09:12
Pyszne danie
cookingangelika 03.03.2017 11:38
po prostu smakowite danie
pestka 01.12.2016 10:17
pyszny obiad
smerfetka79 16.07.2016 00:04
świetny przepis, bardzo szczegółowy :)
Stenka 15.05.2016 09:53
smaczne danie
Grazyna0211 15.03.2016 15:24
pyszne danie
ben-ka 07.09.2015 10:37
Pomysł do wypróbowania.......
smakołyk 02.01.2015 13:25
Właśnie dziś będę robić na obiad, ciekawa jestem efektu bo naleśniki ze szpinakiem będę robić pierwszy raz :)
Róża1 11.04.2014 15:03
na pewno wspaniałe :-)
wiola28a 10.03.2014 23:08
muszę spróbować wygląda apetycznie
matesko 10.03.2014 14:28
bardzo je lubię
as28 05.03.2014 11:03
mniam mniam
Maniek2 01.03.2014 21:29
napewno sa pyszne
roxip 26.02.2014 12:38
ślicznie wyglądają :)
Kejti 25.02.2014 23:30
Uwielbiam takie :-)
gosia561 24.02.2014 23:28
bardzo apetyczne
drmaciej 20.02.2014 21:56
to na pewno jest pyszne
smakołyk 19.02.2014 17:38
Wyglądają rewelacyjnie
gosia561 19.02.2014 14:53
wyśmienicie zapieczone
artur7 18.02.2014 18:06
kapitalny sklad
ZEWA 18.02.2014 08:59
Ale one muszą być pyszne
mufinka79 17.02.2014 18:46
Też takie robię, tyle że pod beszamelem, są przepyszne :)
malaczarna23 17.02.2014 18:45
muszą być przepyszne:)
EmciaPichci 16.02.2014 19:46
uwielbiam takie naleśniki ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak