Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 400 g
jabłko 3 szt
Musztarda francuska Prymat 1 łyzka
cebula 1 szt
piwo 100 ml
czosnek 2 zabki
miód prawdziwy 1 łyzka
sos sojowy 1 łyzka
sól 1 łyzeczka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 1 szczypta
smalec 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żeberka oczyszczamy , kroimy na części.

Nacieramy z każdej strony solą oraz lekko zgniecionym pieprzem ziarnistym.

Umyte jabłko zalewamy 200 ml wody , gotujemy do miękkości ( aż zacznie się rozpadać ).

Obieramy ze skórki , miąsz trzemy na tarce lub bardzo drobno siekamy.

Dodajemy do niego piwo , miód , musztardę , sos sojowy , zgnieciony czosnek i przyprawy : ziele angielskie oraz liść laurowy – dokładnie mieszamy.

Do przygotowanej marynaty wkładamy żeberka – im dłużej będą się marynować tym później smak będzie intensywniejszy.

Naczynie do zapiekania obficie smakujemy smalczykiem.

Wkładamy zamarynowane żeberka i polewamy marynatą.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.45 minut.

Po 20 minutach pieczenia obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec.

10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem.

Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 12.02.2014 08:18
Świetne mięsko;)
ada.la 12.02.2014 08:12
ciekawe danie
Noruas 11.02.2014 21:41
Pyszności! uwielbiam żeberka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak