Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta drozdzowego: Drozdze przesiac z maka, cukrem i sola. Mleko lekko podgrzac, tak aby bylo lekko cieple, po czym wlac do wiekszej miski. Do mleka dodajemy miekkie maslo, zóltka i przesiana make. Ciasto wyrabiamy (bedzie lekko tluste), przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na ok 1 godzine w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowanie farszu: Soczewice oplukac i odstawic na ok 8 godzin, nastepnie przeplukac, az woda bedzie zupelnie czysta. Zalac swieza woda, ok 1,5 cm ponad poziom ziaren i gotowac na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Cebule i papryke obrac, umyc i pokroic w mala kosteczke. Pieczarki, jaja i czosnek obrac i drobniutko pokroic. Pieczarki podsmazyc na lyzce tluszczu, az zmiekna i odparuja wode, delikatnie posolic i popieprzyc. Patelnie wytrzec, na ok 2 lyzki rozgrzanego tluszczu wrzucic cebule i papryke, dodac odrobine cukru, soli, papryki i podsmazyc do miekkosci na srednim ogniu i tuz przed zakonczeniem smazenia, dodac czosnek. Podsmazone skladniki pozostawic do ostygniecia. Pieczarki, cebule i papryke, przygotowalam sobie dzien wczesniej, aby nieco skrocic czas przygotowania. Cebule z papryka i czosnkiem polaczyc z pieczarkami, dodac soczewice (mozna dodac jeszcze ciepla) rozdrobnione jaja i doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka, vegeta, sosem sojowym i ewentualnie innymi lubianymi przyprawami (mozna wzbogacic farsz natka pietruszki, bazylia, ogregano itp). Po wyroscnieciu, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kladziemy je na opruszona maka stolnice. Ciasto rozwalkowujemy na placek o grubosci ok 5mm. Na srodku placka, ukladamy farsz i rozsmarowujemy go tak, aby pozostawal ok 2 cm od brzegow ciasta. Ciasto zwijamy w rolade (tak jak robimy to z nalesnikiem) i zlepiamy konce. Kulebiak smarujemy bialkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Forme do zapiekania wykladamy papierem do pieczenia Najlepiej jest uzyc formy nieco szerszej niz keksowka, bo kulebiak lubi sie troszke rozrosnac wszerz), delikatnie ukladamy na nim kulebiak i pieczemy przez ok 30-40 minut w 200 stopniach. Ja pieklam na gornym opiekaczu, tuz pod grzalka, przez 35 minut, z tym, ze przez ostatnie 3 minut, zredukowalam temp do 180 stopni i po wylaczeniu piekarnika, trzymalam w nim ciasto jeszcze przez ok 5 mintut. Kulebiak jest smaczny zarowno na cieplo jak i na zimno. Swietnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszności!
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Zgadzam się, pyszności!!!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    zbysio

    oooooooooooooooooooooooo
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bardzo pyszne, tradycyjne polskie danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pychotka
  • -1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !