Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulebiak Sarenki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
dobrej jakosci maki pszennej (pojemnosc szklanki - 250ml), 2 szklanki
suszonych drozdzy (lub 30g swiezych), 1,5 lyzeczki
żółtko jajek 2
masla o temperaturze pokojowej 80 g
mleko 100 ml
cukru 1 lyzeczka
soli 1 lyzeczka
maka do posypania stolnicy
pozostale z jajek bialka uzyc do wysmarowania powierzchni ciasta przed pieczeniem
Farsz:
pól duzej lub 1 mala, czerwona papryka
pieczarek 150 g
szklanka czerwonej soczewicy (250ml szklanka),
czerwonej soczewicy (200ml szklanka), 1 szklanka
przyprawy
papier do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kulebiak Sarenki

Przygotowanie ciasta drozdzowego: Drozdze przesiac z maka, cukrem i sola. Mleko lekko podgrzac, tak aby bylo lekko cieple, po czym wlac do wiekszej miski. Do mleka dodajemy miekkie maslo, zóltka i przesiana make. Ciasto wyrabiamy (bedzie lekko tluste), przykrywamy czysta sciereczka i odstawiamy na ok 1 godzine w cieple miejsce do wyrosniecia. Przygotowanie farszu: Soczewice oplukac i odstawic na ok 8 godzin, nastepnie przeplukac, az woda bedzie zupelnie czysta. Zalac swieza woda, ok 1,5 cm ponad poziom ziaren i gotowac na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Cebule i papryke obrac, umyc i pokroic w mala kosteczke. Pieczarki, jaja i czosnek obrac i drobniutko pokroic. Pieczarki podsmazyc na lyzce tluszczu, az zmiekna i odparuja wode, delikatnie posolic i popieprzyc. Patelnie wytrzec, na ok 2 lyzki rozgrzanego tluszczu wrzucic cebule i papryke, dodac odrobine cukru, soli, papryki i podsmazyc do miekkosci na srednim ogniu i tuz przed zakonczeniem smazenia, dodac czosnek. Podsmazone skladniki pozostawic do ostygniecia. Pieczarki, cebule i papryke, przygotowalam sobie dzien wczesniej, aby nieco skrocic czas przygotowania. Cebule z papryka i czosnkiem polaczyc z pieczarkami, dodac soczewice (mozna dodac jeszcze ciepla) rozdrobnione jaja i doprawic do smaku sola, pieprzem, papryka, vegeta, sosem sojowym i ewentualnie innymi lubianymi przyprawami (mozna wzbogacic farsz natka pietruszki, bazylia, ogregano itp). Po wyroscnieciu, jeszcze raz wyrabiamy ciasto i kladziemy je na opruszona maka stolnice. Ciasto rozwalkowujemy na placek o grubosci ok 5mm. Na srodku placka, ukladamy farsz i rozsmarowujemy go tak, aby pozostawal ok 2 cm od brzegow ciasta. Ciasto zwijamy w rolade (tak jak robimy to z nalesnikiem) i zlepiamy konce. Kulebiak smarujemy bialkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Forme do zapiekania wykladamy papierem do pieczenia Najlepiej jest uzyc formy nieco szerszej niz keksowka, bo kulebiak lubi sie troszke rozrosnac wszerz), delikatnie ukladamy na nim kulebiak i pieczemy przez ok 30-40 minut w 200 stopniach. Ja pieklam na gornym opiekaczu, tuz pod grzalka, przez 35 minut, z tym, ze przez ostatnie 3 minut, zredukowalam temp do 180 stopni i po wylaczeniu piekarnika, trzymalam w nim ciasto jeszcze przez ok 5 mintut. Kulebiak jest smaczny zarowno na cieplo jak i na zimno. Swietnie smakuje z czerwonym barszczykiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ladymoon
ladymoon 08.01.2012 21:39
fajny
eli_555 25.08.2011 22:48
pychotka
caroline1983 21.06.2011 12:50
Bardzo pyszne, tradycyjne polskie danie
ZEWA 03.06.2011 10:27
pyszności
zbysio 31.03.2011 22:49
oooooooooooooooooooooooo
wedith1 09.02.2011 23:11
Zgadzam się, pyszności!!!
Ewa104 03.08.2010 13:43
Pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak