Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy

4.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1/2 szt (ugotowana np. z rosołu)
jajko 2 szt
kajzerka 1 szt
seler korzeniowy gotowany 1/2 szt (z rosołu)
cebula 1 szt
rosół 1 chochelka
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
kminek 1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy lub limonki z 1/4 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
marchewka ugotowana 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy

Kroki postępowania

1
Ugotowane i ostudzone mięso odzielić od kości;Kości wyrzucić;
Kajzerkę namoczyć w rosole;
Krok 1 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
2
Mięso, seler i marchewkę z rosołu oraz namoczoną w rosole kajzerkę przepuścić przez maszynkę do mielenia o małych oczkach;
Krok 2 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
3
Cebulkę podsmażyć na oleju na rumiany kolor i dodać do zmielonego mięsa;
Krok 3 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
4
Skórkę z 1/4 pomarańczy odzielić od białej części (białą skórkę wyrzucić), drobno posiekać i również dodać do zmielonego mięsa;
Krok 4 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
5
Zółtka odzielić od białek; Białka ubić na sztywną pianę;
Mięso doprawić solą,pieprzem,gałką, kminkiem i podlewając odrobiną rosołu wyrobić na puszystą masę;
Krok 5 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
6
Do masy mięsnej dodać pianę z białek i wymieszać delikatnym ruchem;
Krok 6 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
7
Garnek gliniany lub foremkę posmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć masę mięsną; Na wierzch położyć plaster pomarańczy;
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 30-40 minut;
Podawać po kilkugodzinnym chłodzeniu w lodówce;
Krok 7 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Pieczeń z kaczki z nutą pomarańczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.01.2017 18:30
Wow super danie
Jolanta40 04.11.2016 23:51
musi być pyszna
KORAL 09.04.2016 08:17
Pyszne ,robię podobne :)
Ada-Gaba 04.07.2015 20:58
świetny przepis
Kasiaaa 23.04.2015 16:20
Pysznie wygląda :)
ben-ka 08.01.2015 09:27
Ja to z wielką chęcią bym zjadła:)
Ada-Gaba 07.08.2014 20:01
smaczna propozycja
Katarzyna/kate1980 11.05.2014 20:54
świetnie się prezentuje
Adamorek 01.05.2014 22:29
smakowite mięsko
Alex_M 24.02.2014 11:12
rewelacyjnie musi smakować :)
Seba 20.02.2014 09:06
smaczna taka pieczeń
gosia56 12.02.2014 09:46
super ..........
ONY_za_kare 11.02.2014 12:56
rewelacja!
mysza75 11.02.2014 11:39
ale to musi być dobre, jestem pod wrażeniem tej pieczeni
halina17 11.02.2014 10:13
Apetycznie wygląda.
zChatyNaKoncuWsi 11.02.2014 09:17
Świetny przepis, zapisuję do wykorzystania może dorzucę do gotowania wątrobę i będzie pasztet :)
ewelinapac 10.02.2014 21:19
świetne danie
Lis 10.02.2014 20:35
Coś czuję, że mojej rodzinie by smakował:)
Christopher 10.02.2014 19:47
Gabi ,Iwona ma rację,w skład pasztetów wchodzi wątroba cielęca,wieprzowa ,drobiowa i to ona nadaje właściwą barwę i smak masie pasztetowej.
IwonaDD 10.02.2014 19:27
Gabi przypomina pasztet,ale nie ma wątróbki,wiec sama nie wiem czy powinnam nazwać pieczenią czy pasztetem :) może ktoś z DS będzie wiedział to mi podpowie :)dziekuję z góry
Mniam 10.02.2014 19:16
Głodna się robię jak na to patrzę!
Gabi44 10.02.2014 19:09
Pięknie zaprezentowany i smaczny,ale myślę ,że to jest raczej pasztet ,a nie pieczeń.
noninka77 10.02.2014 19:07
pięknie podane:)
2milutka 10.02.2014 19:00
Wow! Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak