Sposób przygotowania

Stamppot- to w tłumaczeniu ,, Tłuczony garnek „-tradycyjna potrawa holenderska .Okazuje się ,że puree ziemniaczane weszło na stałe do kuchni wielu narodów. Ostatnio czytałam trochę o kuchni holenderskiej . Zainteresowało mnie jedno z dań . Jest ono robione w różnych wersjach – z dodatkiem smażonego boczku lub kiełbasy .Z opisu wyszło mi że najbardziej nada się do tego nasza śląska .
Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.

Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .

Komentarze

  • 7
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Mój znajomy bardzo lubi tą potrawę! Będę musiała przekazać mu ten przepis :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    mala2021

    moja ciocia robi ta potrawe jest smaczne
  • 1
    original
    Opublikowano

    aeksandra

    bardzo smacznie wygląda
  • 2
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Jak zwykle pomysłowo i smacznie.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !