Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stamppot- wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki masła,1/3 szklanki słodkiej śmietanki ,2 kiełbasy śląskie ,2 łyżki smalcu,sól,pieprz mielony
ziemniaki 4-6 szt.
kapusta włoska 1 kawałek (taki jak białej we włos

Przepis i sposób przygotowania na: Stamppot- wg Babcigramolki :

Stamppot- to w tłumaczeniu ,, Tłuczony garnek „-tradycyjna potrawa holenderska .Okazuje się ,że puree ziemniaczane weszło na stałe do kuchni wielu narodów. Ostatnio czytałam trochę o kuchni holenderskiej . Zainteresowało mnie jedno z dań . Jest ono robione w różnych wersjach – z dodatkiem smażonego boczku lub kiełbasy .Z opisu wyszło mi że najbardziej nada się do tego nasza śląska .
Ugotować do miękkości w osolonej wodzie ziemniaki . Odcedzić . Dodać masło, śmietankę – utłuc kremowe puree . Kapustę pokroić w grubą kostkę i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości . Odcedzić . Wymieszać z puree ziemniaczanym .Na tłuszczu obrumienić ponacinaną kiełbasę . W naczyniu do zapiekania ułożyć puree ziemniaczane z kapustą .Polać tłuszczem ze smażenia kiełbasy .Posypać mielonym pieprzem .W puree ziemniaczane wcisnąć kiełbasy .
Piekarnik włączyć 180 stopni. Wstawić naczynie z potrawą i zapiekać 40 minut.

Holendrzy robią stamppot z ziemniaków z jarmużem, brokułami, kiszoną kapusta , a nawet z sałatą .Zamiast kiełbasy podawany jest czasem smażony boczek lub bekon .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 17.05.2011 15:07
Jak zwykle pomysłowo i smacznie.
aeksandra 04.12.2010 10:00
bardzo smacznie wygląda
mala2021 18.11.2010 10:16
moja ciocia robi ta potrawe jest smaczne
PaniMISIOWA 23.09.2010 13:23
Mój znajomy bardzo lubi tą potrawę! Będę musiała przekazać mu ten przepis :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak