Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ziemniaczana rodem z Austrii wg Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami ( to już mój dodatek ),pieprz mielony,sól
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
rosół wołowy 1 szklanka
ziemniaki młode 1/2 kg
ocet winny czerwony 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ziemniaczana rodem z Austrii wg Buni :

W oryginale Erdapfelsalat .Jak by dosłownie przetłumaczyć to sałatka z jabłek ziemnych .Fajna nazwa .
Ugotować ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z octem winnym. Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić .Wymieszać z musztardą . Doprawić solą i pieprzem . Posypać szczypiorem .
Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości .Znajomi którzy bywają w Austrii przekonali mnie , że warto spróbować. Zrobiłam . Następnym razem doprawiłam trochę ostrzej po swojemu.
Wbrew moim oporom okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do pieczonych mięs a szczególnie do grilla.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 18.11.2011 21:55
może być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak