Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogórek
pieprz mielony ,sól,½ łyżeczki soku z cytryny,szczypta cukru
biały ser 2 łyżki
kwaśna śmietana 100 ml
rzodkiewka 4 szt.
ziemniaki 1/2 kg
jajko 1 szt.
mąka pszenna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z gotowanych ziemniaków z dipem wiosennym :

Ziemniaki obrać , przekroić na ćwiartki i ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić i utłuc na puree . Dodać jajko , mąkę , sól i szczyptę pieprzu. Wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać ciasto i kłaść na olej – rozpłaszczyć na placuszek. Smażyć z obu stron na rumiano.
W czasie kiedy placki się smażą rozetrzeć dokładnie ser ze śmietaną .Dodać rzodkiewkę , ogórek, koper . Wymieszać i doprawić solą, mini kostką czosnkową , pieprzem , sokiem z cytryny ,szczyptą cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tatiana2 02.10.2013 14:11
fajne placuszki, też takie zrobię :)
Stenka 06.11.2012 17:02
apetyczne
zbysio 09.04.2012 07:30
superowe
wedith1 04.03.2011 06:30
Ja już chcę wiosnę.......:) Uwielbiam placuszki z gotowanych ziemniaków!!!!! I ten dip...... Super
Koper 22.02.2011 17:51
Robię podobne placki z ugotowanych ziemniaków, z takim sosem nie próbowałam, brzmi bardzo ciekawie, pewnie będzie fajnie się komponować- muszę wypróbwać :)
kasiurek 04.10.2010 09:31
coś pysznego, polecam wszystkim często robię to w domu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak