Sposób przygotowania

mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko ryż uprzednio ugotowany (1 torebka) i ostudzony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pieruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na ok 20 min. na patelni rozgrzewamy 1 kostkę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy uformowane małe pulpeciki obsmarzamy z karzdej strony.Po obsmarzeniu przekładamy do garka z wodą w którym rozpuściliśmy obydwie kostki rosołowy dodaliśmy liść laurowy oraz ziele angielskie i koperkiem i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok 30 min. Po upływie czasu duszenia w miseczce wlewamy śmietanę dodajemy do niej obia rodzaje mąki i rozbijamy na gładką masę. Po rozbiciu delikatnie dolewamy chochlą (5 chochli)gorącego wywarui wszystko łaczymy. Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do ciągle gotującego się sosu z pulpecikami. Razem wszystko zagotujemy i tak trzymamy na małym ogniu ok 5 min od czsu do czasu mieszając. Podajemy z świerzo ugotowanymi ziemniakami i kalafiorem ugotowanym na miękko. Smacznego

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Dobry przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    Koniecznie muszę wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !