Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulpeciki z ryżem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 600 gram
ryż 100 gram
natka pietruszki 30 gram
śmietana 18 proc 400 gram
Koperek suszony Prymat 30 gram
mąka ziemniaczna 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
sól
Pieprz biały mielony Prymat
woda letnia 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
kostka rosołowa 1 szt
Bulion grzybowy 0,5 szt
jajko 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt
smalec 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: pulpeciki z ryżem

mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko ryż uprzednio ugotowany (1 torebka) i ostudzony. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pieruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. odstawiamy do lodówki na ok 20 min. na patelni rozgrzewamy 1 kostkę smalcu. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy uformowane małe pulpeciki obsmarzamy z karzdej strony.Po obsmarzeniu przekładamy do garka z wodą w którym rozpuściliśmy obydwie kostki rosołowy dodaliśmy liść laurowy oraz ziele angielskie i koperkiem i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok 30 min. Po upływie czasu duszenia w miseczce wlewamy śmietanę dodajemy do niej obia rodzaje mąki i rozbijamy na gładką masę. Po rozbiciu delikatnie dolewamy chochlą (5 chochli)gorącego wywarui wszystko łaczymy. Tak przygotowaną zaprawkę wlewamy do ciągle gotującego się sosu z pulpecikami. Razem wszystko zagotujemy i tak trzymamy na małym ogniu ok 5 min od czsu do czasu mieszając. Podajemy z świerzo ugotowanymi ziemniakami i kalafiorem ugotowanym na miękko. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 21.10.2010 16:58
Koniecznie muszę wypróbować
halina17 03.08.2010 08:09
Dobry przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak