Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Oczy Carycy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 7 sztuk
cukier 1 szklanka i 3 łyżki
ocet 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
olej rzepakowy 75 ml
sól 1 szczypta
żółtka jaj 7 sztuk
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 4 łyżeczki
olej rzepakowy 75 ml
mleko 2,5 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier puder do smaku
masło 25 dag
Biszkopty 15 sztuk
kawa 200 ml
rum 50 ml
galaretka agrestowa 1 opakowanie
galaretka niebieska 1 opakowanie
woda 500 ml
czekolada gorzka 10 dag
mleko 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Oczy Carycy

Kroki postępowania

1
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodajemy ocet, mąkę ziemniaczaną i olej. Mieszamy delikatnie trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Żółtka i całe jajko ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy olej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy na przemian jasną i ciemną masę. Gdy obie masy wyłożymy, wówczas przy użyciu patyczka lub widelca mieszamy delikatnie obie masy.
Krok 1 - Ciasto Oczy Carycy foto
2
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Studzimy je przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu kroimy na dwa blaty. Budyń gotujemy na mleku i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 2 - Ciasto Oczy Carycy foto
3
Obie galaretki rozpuszczamy, każdą w 250 ml wrzątku. Odstawiamy, żeby zaczęły tężeć. Jeden blat ciasta smarujemy połową masy. Biszkopty moczymy w mieszance kawy i alkoholu i układamy na masie. W przerwy między biszkoptami wykładamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do stężenia. Następnie rozsmarowujemy drugą połowę masy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Czekoladę łamiemy w kostki, dodajemy mleko i podgrzewamy.
Krok 3 - Ciasto Oczy Carycy foto
4
Tak przygotowaną polewą ozdabiamy wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.

Smacznego :)
Krok 4 - Ciasto Oczy Carycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.09.2016 20:34
fajnie wygląda:)
Ada-Gaba 18.09.2015 21:23
świetne ciasto
Kejti 06.03.2014 19:38
Uwielbiam słodkości :-)
caralajna 21.02.2014 17:21
fajna konstrukcja kształtów i kolorów
artur7 16.02.2014 17:11
genijalne ciacho
IKrakowianka 11.02.2014 18:23
super wygląda
aginaa 10.02.2014 07:29
musi byc pyszne
Katarzyna59 09.02.2014 09:49
smaczne ciasto
migotka28 08.02.2014 22:08
wspaniałe ciacho
misia53 08.02.2014 19:49
wystawne ciacho, świetne!
Poison1988 08.02.2014 17:14
wygląda rewelacyjnie :) chętnie wypróbuję bo takiego jeszcze nie jadłam :)
Kuchenka 08.02.2014 16:48
rewelacyjnie wygląda
stokrotka 08.02.2014 14:29
smaczna propozycja!
olkaaa 08.02.2014 10:31
muszę koniecznie spróbować
agnieszka214 08.02.2014 09:44
bardzo kolorowo smaczne
Rafał10 08.02.2014 09:04
ale wysokie! Wygląda wyśmienicie :) Zjadłabym!
romanrafal
romanrafal 08.02.2014 08:43
ciasto rewelacja
monisia1977 08.02.2014 06:51
super ciacho
monikaT83 07.02.2014 23:43
mmm ale radość dla podniebienia:)
ewelinapac 07.02.2014 21:52
świetne ciasto
ada.la 07.02.2014 21:38
pyszne ciasteczko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak