Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone 250 gram
kasza jęczmienna 1/2 szklanka
kapusta pekińska 1/2 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
pietruszka zielona 1 garść
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
pieczarki 400 gram
masło 1 łyżka
woda 2 szklanka
śmietana 12% 3 łyżka
mąka pszenna 4 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszą jęczmienną i pekinką w sosie pieczarkowym

Kotlety:
Kaszę ugotować w 1 szklance wody i odrobiną soli. Gotować aż woda całkiem odparuję. Wystudzić.
Kapustę pekińską drobno posiekać.
Mięso wymieszać z kaszą ,kapustą, jajkiem, bułką tartą i pietruszką. Przyprawić.
Wymieszać dokładnie. Zmoczoną dłonią formować kotlety. Obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sos:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić pieczarki i podsmażyć. Pieczarki zalać wodą. Dodać . Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną sosu,aby nie było grudek. Wlać całość do garnka.
Do sosu włożyć kotlety i dusić ok. 15 minut pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.06.2016 21:23
dobre jedzonko
ttrytka 08.06.2015 22:44
smaczne kotlety
Beata73 05.03.2014 09:09
ciekawy przepis
Piotr-21 04.02.2014 12:52
pyszny obiad
Barbara/zuza22_85 04.02.2014 12:40
bardzo dobre jedzonko
Adamorek 04.02.2014 12:40
pyszne są te kotleciki
Michał2 04.02.2014 12:16
bardzo fajne!
Kuchenka 04.02.2014 12:00
wspaniałe i pomysłowe!!!
Milka100 04.02.2014 11:58
pychotka:)))
PaniMISIOWA 04.02.2014 11:38
wyglądają mega apetycznie
joanna30 04.02.2014 11:27
Mega smakowite kotleciki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak