Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne po neapolitańsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 0,5 litra
mięso mielone 0,5 kg
makaron do lasagne ( płaty )
sos Neapolitański 2 szt
cebula biała 3 szt
ogórek konserwowy Smak 4 szt
pieprz
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mąka
olej rzepakowy
ser starty

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne po neapolitańsku

Blachę nacieramy oliwą. Siekamy cebulkę w kostkę i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski. Siekamy ogórki w kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy mięso mielone i rozdrabniamy je na małe kawałeczki i doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone mięso dodajemy do cebuli i ogórka. Przygotowujemy sosy Neapolitańskie według przepisu na opakowaniu. Połowę sosu dodajemy do miski z mięsem i mieszamy.
W garnku podgrzewamy mleko na małym ogniu. Część mleka zostawiamy w naczyniu i rozrabiamy je z mąką. Gdy mleko się podgrzeje dodajemy rozrobione mleko z mąką. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżeczkami gałki muszkatałowej.
Układamy w naczyniu żaroodpornym po kolei :
1. sos beszamelowy ( na mleku)
2. płaty makaronowe
3. mięso z cebulą i ogórkiem
4. starty ser
5. płaty makaronowe
6. sos Neapolitański

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 11.05.2012 13:35
super
Jolanta40 07.12.2011 18:47
dziękuję
adam1f 07.12.2011 00:26
dobre
Ela15 08.08.2011 18:44
super
wolochski 18.01.2011 18:13
pycha
wolochski 18.01.2011 18:13
pycha
Anita21 08.09.2010 08:36
uwielbiam lasagne
Anita21 08.09.2010 08:36
uwielbiam lasagne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak