Sposób przygotowania

4 żółtka i 3 białka wbić do miski, dodać cukier, letnie mleko.Rozpuścić masło i letnie dodać do poprzednich składników, wymieszać całość drewnianą łyżką.Na wierzchu powstałego rozczynu delikatnie rozkruszyć drożdże.Przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.Następnie dodać mąkę, cukier waniliowy, rodzynki(obtoczone w mące) oraz aromat.Wymieszać wszystko dokładnie drewnianą łyżką(ciasto nie powinno być za rzadkie tzn. delikatnie zsuwać się z łyżki).Następnie przełożyć je łyżką do prodiża z kominkiem wysmarowanego wcześniej margaryną wyrównać powierzchnie łyżką moczoną w letniej wodzie.Przykryć pokrywą i pozostawić na 40 min. do wyrośnięcia.Piec ok. 40 min. sprawdzając co jakiś czas stopień zrumienienia.Przepis został wielokrotnie sprawdzony i ciasto zawsze jest pyszne!

SMACZNEGO ! ! !

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !