Przepis i sposób przygotowania na: Kulki mięsne z sosie pomidorowo-ziołowym z cukinią i marchewką
Wyrabiamy farsz.
Z farszu formujemy małe kulki (ok. 16-18 szt.).
Obsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z każdej strony na rumiano.
Zdejmujemy z patelni, możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na tą samą patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę przesmażamy aż cebula stanie się szklista.
Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię ze skórką i smażymy około 1 minuty.
Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy oraz obsmażone kulki mięsne. Całość dusimy około 20 minut na małym ogniu.
Doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podajemy np. z kaszą, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!