Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z orzechami na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 25 dag
rodzynki 2 łyżki
olej łyżka
pestki słonecznika łyżka
płatki migdałowe łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z orzechami na ostro

Rodzynki namoczyć. Orzechy opiec na blasze w piekarniku, ostudzić, obetrzeć z łupinek. Paprykę pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać olej, wrzucić ryż, lekko zarumienić. Wlać 1 szklankę wody, dodać pieprz, sól, paprykę mieloną i gotować mieszając aż wypije wodę. Następnie wlać znowu szklankę wody, dodać orzechy i gotować aż ryż będzie miękki (wrazie potrzeby dolać jeszcze wody). Rodzynki odcedzić, dodać do potrawy wraz z papryką i pestkami, wymieszać i dusić ok. 10 min, aby danie nabrało smaku. Posypać je płatkami. Aby wzbogacić smak risotto można dodać odrobinę curry i estragonu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia71 14.07.2011 06:45
cos nowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak