Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada kakaowa z orzechową pralinką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa pralinowa:
orzechy laskowe 70 gram
cukier 70 gram
Biszkopt
jajko 2 sztuki
mąka 2łyżki+1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 szklanki
Masa cygaretkowa:
miękka margaryna tortowa 25 gram
białko 25 gram
cukier 25 gram
mąka 25 gram
masa do rolady
mleko 250 ml
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier puder 1 łyżka
miękka margaryna tortowa 120 gram
sok z cytryny 1/2 sztuki
cała pralinak orzechowa
suszone morele 12-15 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada kakaowa z orzechową pralinką

Kroki postępowania

1
Masa pralinowa:

Orzechy wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i uprażyć co chwilkę potrząsając blachą. Następnie wysypać na suchą i czystą ściereczkę i zdjąć skórkę.

Na patelnię wysypać cukier i roztopić go do jasnozłotej barwy ( nie mieszać łyżką, można delikatnie wstrząsnąć patelnią). Do upalonego cukru wrzucić orzechy i potrzymać na ogniu jeszcze jakąś minutę, tak aby orzechy połączyły się z karmelem.

Przelać na papier do pieczenia i ostudzić. Następnie połamać na mniejsze kawałki o zmielić w blenderze.
Krok 1 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto
2
Masa cygartekowa:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzory.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
Krok 2 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto
3
Biszkopt:

Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć. Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem.

Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto
4
Masa do rolady:

Z przewidzianego mleka odlać 50 ml mleka i dodać do niego budyń i cukier. Wymieszać. Resztę mleka zagotować. Do ugotowanego mleka wlać mieszankę i cały czas mieszając pogotować aż budyń zgęstnieje.

Przełożyć do zlewu z zimną wodą i dobrze ostudzić ( przykryć folią aby nie powstał kożuch).

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń i mieszać cały czas mikserem. Na koniec dodać zmieloną masę pralinową i delikatnie ale dokładnie mieszać.
Krok 4 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto
5
Wykonanie:

Roladę rozwinąć. Rozsmarować na niej krem i ułożyć w dwóch rzędach suszone morele. Ciasno zwinąć. Odłożyć na całą noc do lodówki.
Krok 5 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto
6
Smacznego!
Krok 6 - Rolada kakaowa z orzechową pralinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monikaT83 03.02.2014 20:34
ślicznie dziękuje:)
monisia1977 02.02.2014 11:02
fajnie wyglada
Mniam 02.02.2014 00:17
Jaka wspaniała rolada. Chyba też taką zrobię, bo wygląda i zapewne smakuje rewelacyjnie.
paulina2157 01.02.2014 22:19
podoba mi się przepis na tą masę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak