Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 3 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
pomidorki koktajlowe 15 sztuk
koperek świeży 1/2 pęczka
kurki 20 dkg
mozzarella kula 1/2 sztuki
sól, pieprz 1 do smaku
olej rzepakowy 1 do smaku
masło 1 łyżeczka
ketchup łagodny 3 łyzki
ryż dziki 1 (parabolied)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami

Kroki postępowania

1
Bakłażany myję dokładnie, i przecinam wzdłuż ostrym nożem. Wydrążam środek tak żeby nie uszkodzić łódek bakłażan. Mocno solę i odstawiam na 30 minut albo dłużej.
Krok 1 - Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami foto
2
Myję dokładnie z soli, osuszam i smaruję pędzelkiem olejem rzepakowym dosyć mocno. Miąższ kroje na kawałki i przesmażam na patelni na oleju. Ryż gotuje w osolonej wodzie 20 minut. Przekładam do miseczki, dodaję miąższ z bakłażana, pokrojoną paprykę, ketchup domowy. Kurki przesmażam na masełku, i dodaje do farszu, razem z pokrojona mozzarellą. Farsz mieszam i doprawiam sola, pieprzem, dodaję koperek połowę.
Krok 2 - Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami foto
3
Bakłażana wstawiam do piekarnika na klaszcze temp 200 stopni 35 minut. Wyjmuję napełnia farszem dodaję pomidorki koktajlowe polówki i zapiekam jeszcze 10 minut. Posypuje koperkiem przed podaniem.
Krok 3 - Pieczony bakłażan z pomidorowym ryżem i kurkami foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 31.01.2014 17:21
Lubię kolorowe jedzenie na talerzu, a u Ciebie prawdziwa feeria barw.
kasienka23 31.01.2014 15:52
pyszne połączenie, robię podobnie!
Barbara13 31.01.2014 15:04
Chętnie bym wcięła takiego bakłażana :)
Rafał10 31.01.2014 15:02
Twoje przepisy jak zawsze smaczne i piękne!
Olga_SK 31.01.2014 14:14
Ile kolorów na talerzu - pięknie! :)
gosia56 31.01.2014 13:19
i znowu pyszności
SylwiaMagdaSabin 31.01.2014 12:40
Aż ślinka cieknie na takie smakołyki.
Magula 31.01.2014 12:07
Bardzo apetyczne danie
sylwia_sl 31.01.2014 11:56
Jeśli jest bakłażan to musi być smacznie
noninka77 31.01.2014 11:44
wspaniale wygląda:)
Mira85 31.01.2014 11:33
smaczne danie
Marta1986 31.01.2014 11:26
pysznie wygląda
matesko 31.01.2014 11:12
apetyczne i pożywne
Aleksandra/Olcia 31.01.2014 10:59
bardzo apetyczne i kolorowe danie
dodi 31.01.2014 10:58
pyszności, mniam
pierniczkowo 31.01.2014 10:50
uwielbiam takie pyszności :)
wwwiolka 31.01.2014 10:39
Bardzo fajne danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak