Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa oczyścić, umyć. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach - startych warzyw powinno być ok.2-3 szklanek Cukinię, razem ze skórką, poszatkować na cieniutkie plasterki. Cebulę drobno posiekać. Soczewicę dokładnie opłukać, zalać w garnku 1 litrem wody, dodać liście laurowe, płatki chili i gotować 10 min.. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i starte warzywa, podsmażyć mieszając aż zaczną się rumienić. Przełożyć warzywa do soczewicy, dodać kostkę rosołową, gotować 5 min.. Śmietanę roztrzepać z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością gorącej zupy, wlać do garnka. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek i połowę posiekanego koperku. Na koniec dodać cukinię, nie trzeba jej długo gotować - wystarczy minutka. Jeśli dla kogoś za gęsto to można dolać nieco wody albo bulionu, ale ja lubię taką. Na talerzach posypać przyprawą pomidorową i resztą koperku. Zupa jest gęsta, pyszna i pożywna.

Komentarze

  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo apetyczna.
  • 2
    original
    Opublikowano

    sylwiachmiel

    super wyglada na talerzu
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Ale kolorki
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Matik

    fajne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    ślicznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wygląda pysznie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara33

    fajna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !