Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
mielony mak 380 g
cukier 190 g
masło 150 g
mleko 2,5 szkl
rodzynki 30 g
drożdże 20 g
cukier waniliowy 1 opak
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 1 łyżka
cynamon 1 łyżeczka
sól
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Zrobić zaczyn. Rozetrzeć drożdże w misce z łyżeczką cukru, wlać 0,5 szklanki letniego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
NADZIENIE
Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać mak, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki tłuszczu, cynamon.
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego i ostudzić.
Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu, wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować dodać do zaczynu, mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem, sól.
Składniki wyrobić na jednolitą masę.
Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą, pozostawić 2 centymetry brzegu. Za pomocą ściereczki, zwinąć makowiec, ułożyć na wyłożonym pergaminem natłuszczonej blasze. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody. Piec 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 24.02.2012 16:53
mniam
gusia1000 14.03.2011 22:05
Pięknie Pani on wyszedł.
IlonaAlbertos 02.09.2010 14:24
Makowiec to jedno z tych ciast, które baaardzo lubię :)
Małgorzata113 02.08.2010 10:14
bardzo lubię zawijany makowiec

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak