Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyk a’la książę Orloff

5.0
(33)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ETAP - I
pierś z indyka 1 kg
marchewka 2 szt
cebula 2 szt
masło 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
olej do smażenia
ETAP - II
ryż biały 10 dag
masło 3 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
ETAP - III
pieczarki 30 dag
masło 1 łyżka
ETAP - IV
masło 3 łyżki
mąka 4 łyżki
sos spod pieczeni 1 szklanka
mleko gorące 1 szklanka
sól, pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ser szwajcarski żółty 10 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
tymianek 0,5 łyżeczki
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Indyk a’la książę Orloff

Kroki postępowania

1
Jest to przepis prawie ukoronowany ,bo książęcy i tak smakuje .Indyka najpierw smażymy ,potem się piecze ,kroi , nadziewa ,polewa sosem i zapieka. Trochę dużo tych zabiegów ,ale warto. Przygotowanie dania zajmie nam 1,5-2h,nie więcej. Danie jest idealne na przyjęcie ,ponieważ wszystko z wyjątkiem ostatniego zapiekania można przygotować wcześniej. Goście przy stole i my też.
Krok 1 - Indyk a’la książę Orloff foto
2
Etap 1-przygotowanie pieczeni a’ala Orloff
Piekarnik nagrzać do 160stop.
Osuszone mięso dokładnie obsmażyć, zrumienić z każdej strony.
Jednocześnie na drugiej patelni ,smażyć na maśle pokrojoną w talarki marchew i posiekaną cebulę.
Mięso posolić i razem z warzywami przełożyć do brytfanki (naczynia żaroodpornego ),dodać liść laurowy i tymianek, nakryć folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i nałożyć pokrywkę.
Na dolnym poziomie piekarnika piec 1h. Zdjąć pokrywkę , folia zostaje ,wbić termometr do mięsa i jeżeli termometr wskazuje 80stop. mięso jest gotowe .Jeżeli nie mamy termometru, to patrzymy na soki z pieczeni. Jeżeli są klarowne ,żółtawe, nie różowe ,to dobrze .Mięso wyjąć i zostawić przed krojeniem na 20-30 min. W tym czasie robimy już sos.
Płyn z pieczenia przecedzić i zostawić do przyrządzenia sosu w etapie 4.
Krok 2 - Indyk a’la książę Orloff foto
3
Etap2-ryż duszony z cebulą - soubise.
Ryż przygotowujemy razem z pieczenią ,albo dzień wcześniej ,kiedy mamy czas.
Soubise to smaczna wersja ryżu jako dodatku ,a nawet sam w sobie jest wyśmienity.
Wykonanie.
Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć i wstawić do piekarnika obok indyka na 1h. Po 30min można przemieszać. Soubise jest gotowe, kiedy ryż i cebula zmiękną i trochę się zezłocą.
Krok 3 - Indyk a’la książę Orloff foto
4
Etap3-pieczarki-duxelles.
30dag pieczarek posiekać na drobną kostkę i smażyć na maśle ,aż się lekko zarumienią.
Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso i ryż są w piekarniku.
Krok 4 - Indyk a’la książę Orloff foto
5
Etap4-sos do nadzienia i na wierzch mięsa.
Wykonanie.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę,2 min gotować, mieszać. Zdjąć z ognia i dodawać gorący płyn spod indyka-pieczeni. Silnie mieszać i dolewać gorące mleko. Gotować przez 1 min. Mamy otrzymać gęsty sos, jeżeli trzeba ,to łyżką dolewamy trochę mleka.
Teraz wracamy do ryżu. Dodać do niego 1/3 szklanki sosu i pieczarki ,wymieszać. Sos powinien być na tyle gęsty ,aby nie spływał po rozsmarowaniu na mięsie –mamy nadzienie.
Do reszty sosu dodać ser starty na dużych oczkach ,posmarujemy nim wierzch mięsa.1 łyżkę sera pozostawić do posypania wierzchu .
Krok 5 - Indyk a’la książę Orloff foto
6
Etap5-epilog –zapiekanie.

Mięso pokroić na dosyć grube plastry. Żaroodporny półmisek posmarować lekko masłem.
Na brzegu półmiska położyć jeden kawałek mięsa, lekko przyprószyć solą ,pieprzem i posmarować (obłożyć) nadzieniem-ryżem. Następny plaster położyć tak ,aby lekko zachodził na poprzedni ,doprawić i posmarować nadzieniem i tak przekładać do wykorzystania wszystkich plastrów mięsa.
Resztą nadzienia posmarować wierzch mięsa do połowy. Posypać serem. Pozostały sos podajemy w sosjerce.
Na tym etapie ,jeżeli potrawę robimy wcześniej, wstawiamy ją do lodówki.

Na 25 min przed podaniem , wyjmujemy z lodówki i wstawiamy mięso do pieca nagrzanego do 190stop. na środkowy lub górny poziom ,żeby sos się zagotował ,a wierzch zarumienił.
Krok 6 - Indyk a’la książę Orloff foto
7
Niestety jest trochę czytania i danie może wydawać się skomplikowane, ale tylko za pierwszym razem. Zapewniam, że warto mieć takie popisowe danie w swoim menu, tym bardziej ,że 99% możemy wykonać wcześniej, a potem tylko wstawić pieczeń na ,nie więcej niż 25 min do piekarnika.
Ochom i achom nie będzie końca.
Krok 7 - Indyk a’la książę Orloff foto
8
Do tej potrawy pasuje duszona sałata i czerwone Bordeaux - medoc lub biały burgund.
Krok 8 - Indyk a’la książę Orloff foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 09.03.2017 11:17
Swietne danie
Marta Ryżek-Kalkowska 11.01.2017 12:31
ciekawy przepis , szkoda Chris,że ciebie już z nami nie ma [*]
jan_mag 02.11.2016 12:30
Pewnie dobre
Ada-Gaba 28.09.2016 21:40
wygląda smakowicie
kd045 30.12.2015 16:04
mmmmm pyszności ;)
ben-ka 29.11.2015 10:00
Zjadłabym to wykwintne danie z wielkim apetytem.
Stenka 17.10.2015 16:35
musi być smaczne
IZABELA29 18.05.2015 18:33
Pysznie wygląda
Lidzia 10.03.2014 18:53
Smak wart pracy.
ZEWA 04.03.2014 08:45
to musi być pyszne :)
usmiech 27.02.2014 10:03
ciekawy przepis
gosia561 24.02.2014 23:29
doskonałe mięso
tomek18 23.02.2014 15:37
wyborny obiadek!!
Przepisy Joanny 22.02.2014 12:58
Rewelacyjne danie, wygląda tak kusząco, że zgłodniałam:))
wwwiolka 20.02.2014 11:19
Pyszne danie.
Kejti 09.02.2014 19:57
Nieważna kaloryczność,już chce mi się jeść :-)
anusq18
anusq18 07.02.2014 17:40
mialo być pyszne* :)
anusq18
anusq18 07.02.2014 17:39
musi być przyne
andrej 06.02.2014 20:06
Już wiem co będzie na obiad wielkanocny
pawlito 02.02.2014 09:18
takiego nie jadłem ale zachęcająco wygląda
pierniczkowo 31.01.2014 10:56
bardzo efektowne danie!
sylwia_sl 29.01.2014 16:22
Warto spróbować
moni0212
moni0212 28.01.2014 00:13
no to sie napracowałeś:) Ale warto!
Beata999 27.01.2014 19:12
Wyśmienite danie.
jowant 27.01.2014 18:51
na pewno smaczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak