Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto porzeczkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

torebka cukru waniliowego
mąka 1,5szklanki
mąka ziemniaczana 3łyżki
masło 3łyżki
mleko 5łyżek
proszek do pieczenia 2łyżeczki
czerwone porzeczki
sok z połowy cytryny
cukier 2szklanki
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe

Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem(2/3szklanki)i cukrem waniliowym.Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia oraz mleko i rozpuszczone masło.Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy.Piec ok10min na środkowym poziomie piekarnika w200stopniach.
Porzeczki opłukać i oderwać od gałązek. Schłodzone białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru i sokiem z cytryny.Wymieszać z porzeczkami i wyłożyć na ciasto.Na wierzch rzucić jeszcze kilka porzeczek.Piec jeszcze ok15-20min.Bardzo słodkie i bardzo dobre:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 30.12.2011 14:46
pyszne !
banditka 30.09.2010 20:04
swietne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak