Sposób przygotowania

Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych .Moja Prababcia robiła je trochę tak jak bliny . Podawała z kwaśną śmietaną , wędzonym łososiem , czarnym lub czerwonym kawiorem , ( lub smażona ikrą ), posypane czarnym , grubo zmielonym pieprzem .

Ziemniaki obrać .Ugotować .Utłuc na puree . Dodać usmażoną na złoto cebulę , jajko, sól , pieprz . Wyrobić . Na patelni rozgrzać oliwę . Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej . Przyklepać łyżką by się spłaszczyły . Smażyć na rumiano z jednej , a następnie z drugiej strony .

Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany , kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych ( lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych ). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem . Dekorować gałązką koperku .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Moja babcia robiła podobne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !