Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z Aleppo:

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej + do podsypania,¼ szklanki roztopionego masła + 3 łyżki do smarowania,¼ szklanki wody,szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z Aleppo:

Pomysł zanotowałam z telewizyjnego reportażu po Syrii . Nie do końca byłam pewna proporcji , bo były to tylko migawki z bazaru . Ale placki są tak proste ,że nie sposób by nie wyszły.
Mąkę zmieszać z masłem, wodą i solą . Wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto. Ciasto podzielić na 6 części. Każdy kawałek rozwałkować na placek wielkości śniadaniowego talerzyka ( podsypując mąką ).Rozgrzać patelnię . Smażyć na suchej patelni aż pokażą się ,, bąbelki „. Przewrócić na drugą stronę i dosmażyć . Bezpośrednio po zdjęciu placka z patelni smarować go z obu stron roztopionym masłem .

Podawać ciepłe z kozim serem , smażonym mięsem baranim lub duszonymi warzywami .Można też podawać z serem na słodko .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli_555 30.04.2011 22:47
muszę wypróbować
Smakosz6 25.08.2010 16:13
hihihi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak