Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek ziemniaczano-marchwiowy z oscypkiem :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 5 szt.
marchew 1 szt.
jajko 1 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cebula 1 szt.
olej słonecznikowy 1/2 szkl.
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
oscypek 3 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Placek ziemniaczano-marchwiowy z oscypkiem :

Utrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki i marchew .Zostawić na 10 minut a potem dokładnie odcisnąć .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i usmażyć na rumiano pokrojoną w piórka cebulę . Włożyć ją do masy na placek . Dodać utarty oscypek, mąkę , jajko, przyprawy i wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać cały olej. Wyłożyć masę na placek i smażyć 10 minut. Potem zestawić patelnię z ognia , przykryć dużym talerzem i odwrócić( najlepiej robić to nad zlewem żeby nie ochlapać się olejem ) . Placek powrotem zsunąć na patelnię .Dosmażyć na rumiano jeszcze ok. 10 minut na małym gazie .

To jest proporcja na 1 dużą porcję lub do podzielenia na 2 mniejsze . Osobno podać śmietanę . Można podać dodatkowo surówkę .

Moim zdaniem można robić również z innym pikantnym serem zamiast oscypka lub nawet bez sera .Ja miałam w lodówce akurat oscypek który zaczynał mi już obsychać i coś trzeba był z nim zrobić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia32
Gosia32 06.04.2011 08:07
mniam;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak