Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik warszawski

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaszy jęczmiennej 100 g
rosołu z kostki 6 szkl
cebul dymek 4-5
przyprawa kucharek
garść szczawiu
ziemniaków 1/2 kg
śmietany 1/2 szkl
sól, pieprz
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik warszawski

Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem Kucharka. Dokładnie osączamy. Cebulę i włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Szklimy na oliwie. zalewamy rosołem, zagotowujemy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Szczaw przebieramy, myjemy, osączamy i siekamy. Dodajemy do zupy razem z osączoną kaszą, zagotowujemy. Doprawiamy do smaku.
Śmietanę rozprowadzamy 3-4 łyżkami lekko ostudzonej zupy, wlewamy do zupy i mieszamy.


Rada: Do tej zupy koniecznie trzeba dodać szczaw to on decyduje o jej wyjątkowym smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak