Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Masło klarowane Magdy

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Masło klarowane Magdy

Kroki postępowania

1
Masło kostki kroje na mniejsze kawałki, i przekładam na patelnie wysoką. Patelnia musi być sucha, żeby masło nie pryskało. Podgrzewam na gazie.
Krok 1 - Masło klarowane  Magdy foto
2
Kiedy zaczyna wytwarzać się piana podczas gotowania na wierzchu masła zbieram ją łyżką.
Krok 2 - Masło klarowane  Magdy foto
3
Następnie zlewam delikatnie masło klarowane do słoja za pomocą nabierki, na dnie wytworzy się osad którego nie zlewamy do masła klarowanego, tak samo jak piana którą usuwamy. Masło jak ostygnie zrobi się twarde. Można je wykorzystać do smażenia potraw.
Krok 3 - Masło klarowane  Magdy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 05.03.2014 23:09
Teraz już wiem co znaczy "masło klarowane" jak pyta Magda Gessler.
Poison1988 23.01.2014 19:17
piękny kolorek wyszedł :)
Kardamon 23.01.2014 13:39
Super! O wiele zdrowsze, no i nic się nie przypali podczas smażenia :).
PaniMISIOWA 23.01.2014 12:33
jak długo można je przechowywać?
PaniMISIOWA 23.01.2014 12:33
nigdy nie myślałam, aby masło klarowane zrobić samodzielnie
agnieszka131919 23.01.2014 11:37
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak