Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowe zawijańce

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
drożdże 4 dag
cukier 2 łyżki
sól 1 szczypta
masło 1/3 kostki
jajko 2 sztuki
jajko 1 do smarowania
mleko 0,5 szklanki
Nadzienie:
banan ok 8 sztuk
sok z cytryny do skrapiania
kruszonka
mąka 2,5 łyżki
cukier 2,5 łyzki
masło 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowe zawijańce

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzewamy, po czym rozpuszczamy w nim drożdże oraz 1 łyżkę cukru. Dodajemy do niego tyle mąki by uzyskać rozczyn o konsystencji śmietany. Tak przygotowany pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
Krok 1 - Bananowe zawijańce foto
2
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta
Krok 2 - Bananowe zawijańce foto
3
Zagniatamy je około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło.
Krok 3 - Bananowe zawijańce foto
4
Gdy odchodzi od dłoni ponownie odstawiamy je, by podwoiło swoją objętość.
Krok 4 - Bananowe zawijańce foto
5
Wyrośnięte ciasto
Krok 5 - Bananowe zawijańce foto
6
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Ostrym nożem kroimy ciasto na kwadraty (około 10x10 cm, ale to zależy jakiej wielkości mamy banany). Na każdym wyciętym kwadracie po przekątnej układamy połówki banana.
Krok 6 - Bananowe zawijańce foto
7
Przeciwległe rogi unosimy ku górze i zlepiany nad bananem.
Krok 7 - Bananowe zawijańce foto
8
Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180˚C.
Krok 8 - Bananowe zawijańce foto
9
NADZIENIE:
Banany obieramy ze skórki. Odcinamy końcówki, przekrawamy na połowę. Przed nałożeniem skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny.
KRUSZONKA:
Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka.
Krok 9 - Bananowe zawijańce foto
10
Pyszne i sycące - tak w skrócie można opisać te drożdżówki. Ponieważ bardzo lubię pieczone banany, dlatego postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu drożdżówek od których można powiedzieć jestem uzależniona:).
Krok 10 - Bananowe zawijańce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.02.2014 00:34
Rewelacja.
pierniczkowo 23.01.2014 10:49
ja zjem wszystko co z bananem, pycha :)
gosia56 22.01.2014 10:19
super ale bym zjadła jedną
Czyki 22.01.2014 08:11
Smaczne te drożdżówki:)
Justyna Jussstiii 21.01.2014 22:54
wow rewelacyjny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak