Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny razowy na zakwasie
Do słoika lub glinianego naczynia wsypujemy 50 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą czystą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy 100 g mąki żytniej razowej, 100 ml letniej wody i 2 łyżki cukru, mieszamy i ponownie odstawiamy na kolejne 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po odstanej dobie dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.
Gdy mamy gotowy zakwas możemy przystąpić do przygotowania ciasta chlebowego.
Do miski wsypujemy oba gatunki mąk, sól, siemię lniane, słonecznik, 2 łyżki otrąb i mieszamy.
Z 200 ml letniej wody odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru.
Do mąk z ziarnami dodajemy zakwas, rozpuszczone drożdże oraz pozostałą wodę, ale stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta, aby nie było za rzadkie.
Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dwie formy keksowe natłuszczamy (dł. 22 cm lub 1 większa) i obsypujemy pozostałymi otrębami.
Wykładamy ciasto do połowy wysokości form, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C.
Wstawiamy chleb i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Po około 10 minutach chleb wyjmujemy z form i odstawiamy do dalszego wystudzenia.
Smacznego!