Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny razowy na zakwasie

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 300 ml
cukier 2 łyżki
mąka pszenna razowa 300 g
mąka pszenna 200 g
siemię lniane 5 łyżek
otręby 4 łyżki
słonecznik 3 łyżki
cukier 1 łyżeczka
drożdże 25 g
woda letnia 200 ml
sól 1 łyżka
mąka żytnia 250 razowa
ciasto chlebowe

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny razowy na zakwasie

Jeśli nie posiadacie zakwasu, to zaczynamy od jego przygotowania.
Do słoika lub glinianego naczynia wsypujemy 50 g mąki żytniej razowej i 100 ml letniej wody, mieszamy, przykrywamy lnianą czystą ściereczką i odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodajemy 100 g mąki żytniej razowej, 100 ml letniej wody i 2 łyżki cukru, mieszamy i ponownie odstawiamy na kolejne 24 godziny w ciepłe miejsce.
Po odstanej dobie dodajemy kolejne 100 g mąki żytniej i 100 ml wody, mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin.

Gdy mamy gotowy zakwas możemy przystąpić do przygotowania ciasta chlebowego.
Do miski wsypujemy oba gatunki mąk, sól, siemię lniane, słonecznik, 2 łyżki otrąb i mieszamy.
Z 200 ml letniej wody odlewamy odrobinę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem łyżeczki cukru.
Do mąk z ziarnami dodajemy zakwas, rozpuszczone drożdże oraz pozostałą wodę, ale stopniowo, w miarę wyrabiania ciasta, aby nie było za rzadkie.
Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 10 minut.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Dwie formy keksowe natłuszczamy (dł. 22 cm lub 1 większa) i obsypujemy pozostałymi otrębami.
Wykładamy ciasto do połowy wysokości form, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230°C.
Wstawiamy chleb i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 30 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kratkę do wystudzenia.
Po około 10 minutach chleb wyjmujemy z form i odstawiamy do dalszego wystudzenia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 02.02.2014 10:57
na pewno pyszny chlebek))
Mniam 22.01.2014 09:51
Lubię takie chlebusie. Domowe i pachnące.
alaaa 21.01.2014 21:24
wygląda wspaniale, domowy najlepszy
Aannkaa82 21.01.2014 20:00
Chętnie wykorzystam przpis, zwłaszcza na zakwas :) bardzo apetyczny chlebek :)
Cranberry 21.01.2014 19:17
pyszny chlebek
Pyszota 21.01.2014 19:15
ciekawy pomysł z tym cukrem.. nigdy nie próbowałam dodać do zaczynu
Janina 21.01.2014 19:05
Świetny swojski chlebek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak