Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z budyniem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 3 szklanki
margaryny 1 kostka
cukru 1 szklanka
cukru waniliowego 1 opakowanie
jajek 4 sztuki
proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki
mleko 1 litr
budyniu wiśniowego 3 opakowania
dżem 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z budyniem

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ze składników zagnieść ciasto. Ciasto odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Odlać szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować. W odlanym mleku rozprowadzić budynie i dodać cukier jak w przepisie na opakowaniu. Ugotować budyń. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno brytfanki posmarowanej tłuszczem. Ciasto posmarować dowolnym dżemem. Na dżem wyłożyć ciepły budyń. Z białek ubić sztywną pianę. Można dodać pół szklanki cukru. Pianę wyłożyć na budyń. Z pozostałego ciasta rwać kawałki i przykryć nimi pianę. Piec ok 40 -45 minut na złoty kolor. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sloneczko222 23.09.2010 19:12
mniam..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak